tiistai 28. marraskuuta 2017

Nikan ratsukoulutus



Välillä sitä itsekin yllättyy mihin suuntaan tapahtumat vievätkään. Koko viime talven ja kevään mietin kuumeisesti, mitä oikein teen Nikan kanssa ja kuka sen sisäänratsastaa. Mikään vaihtoehto ei tuntunut täysin oikealta ja omalta. Kuitenkin noin puoli vuotta sitten keväällä päädyin tuttavan suosituksesta hakemaan oppia lastausharjoittelun saralta, ja vähän kuin sattumalta löytyi meille ihan kokonaisvaltaisesti sopiva tyyli hevosenkäsittelyyn. Olin alkuun jopa hivenen skeptisin odotuksin, sillä en ollut päässyt keskustelemaan itse kyseisen kouluttajan kanssa, ennen kuin hän saapui tallille meitä opastamaan. Kukaan muu ei myöskään ollut vielä siihen mennessä jakanut samantyyppistä ajatusmaailmaa kanssani, joten pohdiskelin liekö sellaista henkilöä olemassakaan.

Puoli tuntia myöhemmin olin kuitenkin täysin vakuuttunut siitä, miten haluan Nikaa ja ylipäätään hevosia käsiteltävän aina. Meillä on sama ajatus siitä, kuinka hevosen tulee toimia ja millä tavoin se saavutetaan. Minulle kun on erittäin tärkeää varsinaisen lopputuloksen lisäksi ne metodit, joilla siihen päästään. Selkeät säännöt ja rajat, ei porkkanahifistelyä. Ennen kaikkea hevoselle reilu ja johdonmukainen käsittely, jossa sitä ei laiteta liian nopeasti sille liian vaikeisiin tilanteisiin. Kaikki tehdään rauhalliseen tahtiin ja seuraavaan asiaan edetään vasta kun hevonen on siihen itse valmis.

Nikan kouluttamisen ja käsittelyn perustana on siis luonnollinen hevostaito ja sen ratsukoulutus tapahtuu lännenratsastusmetodein. Nikasta ei kuitenkaan ole tulossa lännenhevosta, mutta tällä tavalla sille luodaan vakaa ja turvallinen pohja sen tulevaa ratsun uraa varten. Nika on ollut nyt vähän vajaat kaksi kuukautta Teija Sillgrenin tallilla koulutettavana ja tähän mennessä se on harjoitellut paljon perusasioita, kuten esimerkiksi yleisiä käyttäytymissääntöjä, paineesta myötäämistä, pyöröaitaustyöskentelyä ja erilaista siedättämistä vieraisiin asioihin. Selkäännousuun valmistava harjoittelu on viimeisiä silauksia vaille tehty ja kohta on aika kiivetä satulaan. Päivitän tänne varmasti heti, kun se on ajankohtaista!



3 kommenttia:

  1. Hei ihan huippua! Alia olen käsitellyt ihan samoin perustein ja se tullaan ratsuttamaan aika samalla kaavalla. Tosin lännensatulan sijasta meidän ratsuttaja käyttää laukkasatulaa (ohut joten tuntee paremmin selkään jos hevonen jännittyy) mutta samalla tyylillä muuten. Sekä ensimmäinen ratsastaja tulee myöskin olemaan heinähaalarinukke - kiitos Alin pienen pukitusongelman... :"D Tosi mielenkiintoista seurata jonkun toisen nuoren hevosen sisäänratsastusta kun oma tullaan melkeinpä samalla tavalla tekemään :) Ihan mielenkiinnosta paljonko maksaa sisäänratsutus siellä per kk? (Voit myös vastata fbssä viestillä jos et tähän tahdo laittaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, ihan tosi mahtava juttu!! Tuolla valinta on länkkäsatula, mm. koska paino jakautuu siinä niin laajalle alueelle ja vyönkiristyssysteemi on portaaton eli ei koskaan tarvitse kiskoa vyötä niin, että hevonen oppii irvistelemään. Ja lisäksi siinä on ilmeisesti helpompi pysyä kyydissä jos tulee joku tilanne =D Itse en uskaltaisi mennä laukkasatulalla, kun siinä on käsittääkseni niin olemattomat tuet, että heiluisin ja tipahtaisin varmaan pienimmästäkin pompusta, mutta hatunnosto sille joka pystyy :D Tuo "stunttiratsastaja" on kyllä hyvä keksintö, kun siinä näkee sen miten hevonen reagoi siihen, kun jotain heiluu selässä. Olikos se niin, että sulla ei enää blogia ole vai muuttuiko se vain kutsutuille lukijoille? Facebookista aina seurailen Alin juttuja, mutta ne on usein vähän lyhyempiä kuin blogipostaukset :) Laitan kohta viestin fb!

      Poista
  2. Ei oo enää blogia, heitä viestiä fbssä jos kiinnostaa enemmän kuulla meidän ratsuprojektista :D

    VastaaPoista