sunnuntai 4. elokuuta 2013

Valvovan silmän alla tuuppausta ja poneilua

Perjantaina meillä oli taas kouluvalmennus omalla kentällä, joka menikin niin kivasti, että päätettiin lähteä ensi viikonloppuna kisoihin Orivedelle! Alkuun työstettiin käyntiä oikein pitkän kaavan mukaan ja se todellakin kannatti. Sain ratsastettua Veeran ensimmäistä kertaa rehelliseen peräänantoon, se oli parempi kuin koskaan ennen ja eron todellakin huomasi! Ravissa ja laukassa keskityttiin pitkälti samanlaisen tunteen saavuttamiseen ja samalla suoristettiin hevosta. Aivan yhtä hyvin en saanut Veeraa vielä läpi, mutta se oli jo ajoittain niiin lähellä. Treenattiin myös pysähdyksiä & peruutuksia ja kärsivällisyydellä saatiinkin aikaan muutama hyvin sivistynyt askel taaksepäin. Koska Veera on todella herkkä, eikä kestä yhtään ristiriitaisia apuja, peruutukset ovat aina olleet vaikeita. Neidillä kun on tapana vetää herneet nenään heti taaksepäin vievät avut saadessaan  (ja aina muulloinkin maailman kohdellessa Hänen ylhäisyyttään kaltoin...). Tamma keskittyi koko tunnin ajan hienosti ja työmotivaatiokin oli kohdallaan. Sain taas paljon uutta innostusta kentällä treenaamiseen ja tulevalla viikolla voitaisiin kyllä yrittää tuupata siellä vaikka joka toinen päivä viikonlopun kisoja ajatellen 
 
Veeran jälkeen oli vuorossa vielä Boken hoito ja päädyttiin taas irtojuoksuttamaan poni, sillä viime kerran jälkeen se on ollut erityisen hyvä ratsastaa.
 
:D
Hei kattokaa, osaan lentää!!

Sehän vallan kiiltää kesäkarvassaan
Veera tuli pällistelemään meidän touhuja tarhaan :)
Apua mikä maha! Tämä ei voi olla meidän Veera :D
Lauantaina ratsastin jälleen molemmat hepat ja ensimmäisenä töihin pääsi Boke. Poni oli ihan tosi kiva alusta asti ja etenkin laukassa saatiin esiin hyviä pätkiä ja vähän samanlaista fiilistä kuin Veeran kanssa käyntityöskentelyssä. Minun olikin pakko kutsua äiti kuvaamaan puhelimella pikkupätkä meidän jolkottelusta, mutta ihan samanlaista liikettä ja voimaa ei kyllä saatu enää esiin ponin ollessa jo melko väsynyt lämpimän sään ja pitemmän treenin vaikutuksesta. B on kyllä mahtava poni, toivottavasti saadaan vielä joku päivä esille parempaa todistusaineistoa meidän ratsasteluista!Väsynyt poni treenin jälkeen


Veera sen sijaan pääsi maastoilemaan ja tällä kertaa lähdettiinkin tekemään ihan uusi aluevaltaus meille tuntemattomaan paikkaan. Reissussa kestikin noin puolitoista tuntia ja matkaa mittariin kertyi reilu kymmenen kilometriä. Minä kun luulin että meidän maastot olivat jo ennestään erinomaiset, mutta nyt kun saatiin lupa ratsastaa myös uudessa paikassa, ovat ne kyllä kertakaikkiaan mahtavat! Sinänsä huonoon aikaan tuli tämä mahdollisuus, koska olen muutenkin viihtynyt liian hyvin metsässä koko kesän, niin nyt minua ei kyllä saa kentälle sitten millään...

20 kommenttia:

 1. onko tolla Bokella kesäihottuma? kuika sitä hoidetaan? onko loimi huppu tai jotain vastaavaa,mietin vain että miten teillä sitä hoidetaan kun omalla russ-ponillakin on... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on. Ponilla käytetään loimea ulkona ja se pestään aina liikutuksen jälkeen + pesun jälkeen laitetaan Relaxant hoitoseerumia kutiseviin kohtiin. Lisäksi se syö MSM-jauhetta iltamössön seassa :)

   Poista
 2. mitä tarkoitit "rehellisellä peräänannolla"
  etkö muulloin muka ratsasta sitä peräänantoon rehellisesti, vaan esim sahaamalla`??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitpas tarkkasilmäinen ja nokkela, mutta luetun ymmärtämisessä näyttäisi kuitenkin olevan pientä parannettavaa ja asian pointtikin taisi mennä ohi :)

   Mikäli olisin korvannut sanan rehellinen tapaa ilmaisevalla adverbillä rehellisesti, olisi lauseen merkitys muuttunut oleellisesti ja siitä olisi voinut päätellä myös tuolla tavoin. (Hevosta ei tosin voi edes ratsastaa peräänantoon sahaamalla, nenän sen sijaan saa varmasti kätevästi alas (mikäli kyseessä on nöyrä kaveri, Veera tuskin sietäisi sellaista hetkeäkään)). "Sain ratsastettua Veeran ensimmäistä kertaa rehelliseen peräänantoon" lause tarkoittaa sitä, että Veera oli ensimmäistä kertaa rehellisesssä peräänannossa, eikä vain sinnepäin tai melkein. Aina ennen se on ollut vähän siinä rajoilla, mutta ei ole kuitenkaan antanut täysin periksi ja läpi. Jokainen hyvässä opissa ollut ratsastaja kuitenkin varmaan tietää, mitä eroa on pelkällä kaulan asennolla ja peräänannolla + myös sen, että välimuotojakin löytyy.

   Poista
  2. pakko kommentoida tähän eri anonyyminä että mitä oon sun ratsastusta videoista seurannut, niin sulle tuo sahaaminen tietyssä muodossa taitaa olla tuttua. tai ainakin hevosen kaulan vääntäminen muotoon. en jaksa alkaa linkkaamaan mutta useassakin videossa vedät hevosen päätä puolelta toiselle radan alussa, jotta saat hevosen kulkemaan kaula kaarella. hevonen ei kuitenkaan kulje kehonsa läpi, eli rehellisesti niinkuin toiselle anolle juuri kerrot.

   hienoa että kuitenkin itse tiedostat asian, ettet saa hevosta kulkemaan vielä oikeasti hyvin. monet joilla ratsastus on siinä vaiheessa että hevonen on tavallaan avuilla mutta tavallaan ei laittavat ratsastuksestaan vaan kuvia, joista monelle tietämättömämmälle saattaa syntyä että hevonen kulkisi täysin läpi selän.

   Poista
  3. Ensinnäkin täällä koko blogissa ei ole kuin yksi ainoa video kouluradasta, joten selityksesi ontuu ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan. Minun heikkouteni ratsastajana on ehdottomasti se, että yritän aina olla mahollisimman kiltti hevoselle. En välttämättä uskalla vaikuttaa siihen vaadittavalla tavalla, ratsastan liian pitkillä ohjilla ettei hevoseen satu, puolipidätteetkin olivat siksi niin vastenmielisiä, en käytä kannuksia. Nyt olen oppinut ratsastamaan vähän lyhyemmillä ohjilla ja tekemään niitä puolipidätteitä, mutta kilpailutilanteessa se unohtuu helposti. Silloin kun ohjat ovat aivan liian pitkät, joutuu käsi tekemään suuremman liikkeen, että hevosen suuhun saa edes tuntuman. Ratkaisu tähän olisi tietysti lyhyemmät ohjat ja useat puolipidätteet läpi radan, ei vain volteilla, kääntyessä tai siirtymisissä. Se on kuitenkin vaikeampaa kuin voisi kuvitella ja kisoissa unohtuu helposti, koska kotonakaan se ei ole vielä täydellistä rutiinia, vaan siitä täytyy koko ajan muistuttaa. Tiedän mistä videosta puhut ja myös sen, että sisäohjasta vetäminen ei ole sahaamista, vaikkei sekään tietysti hevosesta mukavalta tunnu.

   Veera ei olisi näin hyvinvoiva ja iloinen, mikäli ratsastaisin sitä pakottamalla. Se on viisas tamma, jos kiusaisin sitä se ei varmasti tulisi höristen vastaan laitumen perimmäisestä nurkasta välittömästi nähdessään minut :)

   Poista
  4. Jotkut hevoset sitä paitsi rentoutuessaan alkavat heilutella päätään ja reagoivat pieneenkiin pidätteeseen taivuttamalla päätään. Olen itse nähnyt Piritan ratsastavan usein, eikä edes aluevalmennuksissa ole siitä mitään sanottu. Lisäksi kyllä kisoissa siitä huomautetaan todella kärkkäästi, jos Pirita sahaisi, se näkyisi tuloksissa.

   Poista
  5. Jep, kiitos Ellen :) Eiköhän siitä olisi tosiaan joku huomattanut

   Poista
 3. Boke the airplane... :'D Kyllä oli nättiä teidän maastoreissun aikana! Mikäs Veeraan on mennyt kun noin salakavalasti on mennyt heinää syömään... O__o :D
  -Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D Kyllä Veera on kuule kasvattanut mahaansa ihan julkisesti koko kesän ajan :D Heti astutuksen jälkeisinä viikkoina huomattiin, että maha kasvaa kasvamistaan ja olen sitä päivitellyt yhdessä valmentajien, hierojan, eläinlääkärin ja tallinomistajan kanssa. Teoria on kuitenkin ihan pätevä eli nyt kun varsahormoonit vaikuttaa ja stressiä ei ole, se hyödyntää kaiken ravinnon paljon paremmin. Tällä hetkellä se on kuitenkin aivan vaaratonta laidunmahaa joka lähtee pois, jos veeran siirtää tarhaan. Yhtään ylimääräistä läskiä sille ei ole päässyt kertymään ja kylkiluut tuntuvat selvästi, joten ei tarvitse olla huolissaan :)

   Poista
 4. O se kyllä ehkä hiukan paisunut, muttei pahasti, kun menee yhä satulakin... Vai meneekö, hmm? Mut hei, mäkin sain Repen nyt ekaa kertaa rehellisesti sinne peräänantoon viime viikolla! ja koulukisoissa sitten mennäänkin helppo C, mutta hei, turvallinen (uudelleen)laskeutuminen koulumaailmaan, viimeksi joulukuussa kun saatiin 47 ja risat, ei voi kuin parantaa! Mutta onnea kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe menee menee vielä! Eija tosin sanoi, että täytyy nyt alkaa tarkkailla satulaa, ettei jää liian kapeaksi...:D Hyvä hyvä! Niinpä (tai voithan aina tipahtaa xD Sori huono vitsi :D) Kiitokset ja tsemppiä myös teille sekä estehyppelöihin että viikonlopun koulukisoihin!

   Poista
 5. Kiitti ja hei, oon mä melkein tippunutkin koulukisoissa! Ekat aluekisat ja alkutervehdyksen jälkeen Atte pukitti ihan täysillä :D Sain siitä 1 ja 4 sekä tulokseksi 55%!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Loistavaa, mäkin oon tullut pukkilaukkaa vinkuvalla hevosella alkutervehdykseen!

   Poista
 6. Aada joka ei jaksanut kirjautuu sisään9. elokuuta 2013 klo 12.48

  Toivon mukaan Veera on yhtä hyvä kisoissakin. ;) Kiva postaus!

  VastaaPoista
 7. Miksi sä ratsastat ja hoidat tuota Bokea?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä olla tekemisissä mahdollisimman paljon erilaisten heppojen kanssa:)

   Poista