lauantai 24. syyskuuta 2016

Mikä minusta tulee isona?

Vajaan vuoden päästä minua ei enää löydy Suomen mantereelta, vaan toivon mukaan olen muuttanut jo siinä vaiheessa Viroon opiskelemaan!
 

 

Mutta miksi ihmeessä juuri Viroon?

Olin pitkään hukassa sen suhteen, mitä haluan tehdä lukion jälkeen ja mikään ammatti ei oikein tuntunut omalta tai tarpeeksi kiinnostavalta sellaiseksi työksi, jota tulen kuitenkin loppuelämäni tekemään. Eläinlääkärin työstä olin haaveillut jo todella kauan, mutta olin jostain syystä silti epävarma pääsenkö esimerkiksi kouluun sisään tai muuta vastaavaa. Sen vuoksi en uskaltanut tavallaan sitoutua siihenkään suunnitelmaan kunnolla, vaikka tiesin, että haluan tehdä juuri sitä. Lukion toisena vuotena hoksasin katsella vähän muitakin kuin vaan Suomen vaihtoehtoja, ja tajusin oikeasti pystyväni siihen, joten laitoin suunnitelman lukkoon ja aloin tähtäämään kunnolla sitä kohti järjestellen lukion ainevalinnat uudelleen. Lisäksi olen erityisen kiinnostunut myös hevoskasvatuksesta ja eläinlääkärin ammatti siinä taustalla olisi todella hyödyllinen. Opinnoissa haaveeni onkin hevosiin erikoistuminen ja en voi kuvitella, että mikään muu tekisi minua yhtä onnelliseksi kuin nelijalkaisten kanssa puuhailu päivästä toiseen!


Tarkemmin suuntanani on Tarton eläinlääketieteellinen tiedekunta ja Helsingin sijaan aion hakea sinne ykkösvaihtoehtona. Tässä joitakin syitä: 

 
 
1.) Kouluun on suhteessa helpompi päästä sisään. Tie Viikkiin on tunnetusti valmennuskurssien ja ylenpalttisen opiskelun takana, joten ainakin välivuosi tulisi varautua pitämään. Helsingin pääsykokeet kattavat myös matematiikan, kemian ja fysiikan asioita biologian lisäksi, kun taas Tarttoon hakiessa tulee panostaa lähinnä biologiaan ja suorittaa siitä englannin kielinen SAT-testi. 

2.) Ulkomaat ja englannin kielinen opiskelu. Olen aina tiennyt, että haluan lähteä ulkomaille asumaan opiskelemaan tai töihin ja minulle kansainvälisyys ja opiskelu englannin kielellä on vain plussaa. Joillekin kieli voi olla este, mutta minun tavoitteenani on pystyä jossain vaiheessa puhumaan englantia kuin natiivi ja mikä sen parempi tapa oppia lisää, kuin kielen jatkuva käyttö jokapäiväisessä elämässä. Kun ns. lähtötasoni tuohon kieleen on jo niin hyvä, ei se ole lainkaan mahdoton juttu. Haaveena on jossain vaiheessa lähteä myös vähän kauemmaksi ja asettua jopa Euroopan ulkopuolelle asumaan.
 
3.) Hintataso. Tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Helsingissä opiskelu on ilmaista, kun taas Tartossa on useamman tuhannen euron lukukausimaksut. Silti laskelmien jälkeen varsinkin, kun aion ottaa molemmat hevoset mukaan, Tartossa asuminen tulisi halvemmaksi. Helsingissä sama rahasumma menisi pelkästään asumiseen ja vuokriin, kuin Tartossa meidän kaikkien elämiseen. Samalla hinnalla saa Helsingistä jonkun vuokra-asunnon, kuin mitä Virosta ihmisille sekä kahdelle hevoselle tallipaikan, ja silti jää vielä plussan puolelle. (Haaveissa on myös äkäinen sporttibemari, jonka pito olisi jopa mahdollista Viron puolella, toisin kuin Suomessa, mutta ei sen enempää siitä... :D)
 
 
 
En tiedä kerroinko suunnitelmistani nyt vielä tarpeeksi kattavasti, mutta kysykää vapaasti lisää kommenttikentässä tai kertokaa jos haluatte kuulla vielä tarkemman postauksen jostain aihealueesta!
 

12 kommenttia:

 1. Hyvät suunnitelmat! Itsekin mietin (eläin)lääketieteen puolta, olisi varmasti todella mielenkiintoista mutta kun en kestä verta tai neuloja niin ei oikein onnistu :"D Englanniksi opiskelu ei ole vaikeaa, sen voin kokemuksesta kertoa. Ja äkäinen sporttibemmi kannattaa aina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mä en pelkää neuloja niin kauan, kun niitä ei yritetä tökkiä muhun :'DD Jostain syystä mulle heppojen haavat ei aiheuta samanlaista puistatusta kuin jotkut ihmisten "jalka lähti irti" tilanteet :D Mäkin olen arvellut, että se sanasto tulee varmaan melko pian tutuksi ja toisaalta, vaikka kirjat olisikin suomeksi niin silti olisi varmasti paljon sellaisia termejä joita ei ymmärtäisi alkuun... Kiitos rohkaisusta! :)

   Poista
  2. Niin ja olen muuten pikkuhiljaa alkanut oikeasti jo odottaa innolla sitä, että auto vaihtuu, kun taas meiän vanha ja vähemmän uskollinen bemmi jätti tien poskeen ja keitti :D

   Poista
 2. Hyvä valinta ja toivottavasti suunnitelmat toteutuvat:)

  VastaaPoista
 3. Hyvä valinta ja toivottavasti suunnitelmat toteutuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä varmaksihan ei voi sanoa ennen kuin on paikka varmistunut sieltä, täytyy valmistautua ahkerasti pääsykokeisiin! Kiitos :)

   Poista
 4. millä rahalla aioit asumisesi, opiskelusi, hevoset ja "sporttibemarisi" kustantaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonki ootellu tämmöstä kommenttia viimeset kolme vuotta ja ihmetellyt kun ne vaan jossain vaiheessa katosi :DD Mutta siis käsittääkseni ihan kaikissa maissa - myös Suomessa! - eläminen maksaa ja Virossa se sattuu maksamaan vieläpä vähemmän kuin Suomessa ;) Ensinnäkään en ole tilivelvollinen (kirjaimellisesti :D) tänne tästä asiasta, mutta voin kertoa pari faktaa niin ehkä ymmärrät paremmin :)

   1. Ulkomaille saa korotettua opintotukea enkä ole lähdössä yksin tuonne, joten kaikki elämiskustannukset (+se auto jonka hankkiminen ja pitäminen on myös melkoisen paljon halvempaa Virossa) menee puoliksi. Just luin yhen liiketalouden professorin artikkelin, että kaikki sen alan opiskelijat pitäisi reputtaa, jotka eivät ymmärrä ottaa opintolainaa :D

   2. Varsa on mun tulevaisuus joten sitä en ikipäivänä myy, ensinnäkin se on Veeran varsa ja toisekseen uutta en saa koskaan samalla rahalla. Ja Veeraa ei koskaan enää myydä joten luonnollisesti kumpikaan ei siis ole vaihtoehto.

   3. Pakkohan mun on jossain opiskella ja jos mikään muu ei kiinnosta niin ei ole paljoa vaihtoehtoja :D

   4. Auto on pakko hankkia, joten miksi ei sitten sitä bemaria. Ajaminen on heppojen lisäks se juttu joka mulle tuo niin paljon iloa, ja toisekseen turvallisuus on tärkeä juttu kun ajan 1000km joka viikko eli en kyllä uskaltaisikaan ajaa millään retkulla joka päivä.

   Ajattelen tuota opiskeluaikaa sijoituksena tulevaisuuteen ja siten saan mielekkäämmän elämän myöhemminkin, kun mulla on oikeesti joku juttu mitä tykkään tehdä! Säästyy sunkin verorahat kun en jää epämieleisen työn aiheuttaman masennuksen takia sängyn pohjalle ja makselen joka vuosi kohtuuttoman suuria veroja niistä sporttibemareista valtiolle :DD

   Poista
  2. en kyllä tarkoittanut tuota kommenttia pahalla, ihan mielenkiinnosta utelin. Hyvä, että ymmärrät ja olet ajatellut asian loppuun asti. Itsekin viidettä vuotta pelkällä opintotuella elelen eikä kävisi mielessäkään kahden hevosen ja hienomman auton ylläpitäminen, kun omassakin elämisessä tiukkaa. Ja tottakaihan nyt sitä ihmiset ihmettelee, että mistä muut sitä rahaa repii, oli se sitten kateudesta tai mielenkiinnosta ;)

   Poista
  3. Tulkitsin varmaan viestisi sävyn väärin :) Joo ei ilman opintolainaa ole mahdollisuutta kustantaa tällaista lystiä :D Mutta tosiaan pk-seudulla ei olisi ollut todellakaan saumaa elättää itseä ja heppoja se ois mennyt jo niin paljon yli varojen, Virossa ja etenkin Tarton hinnoilla se on jo mahdollista

   Poista
 5. Musta ois tosi kiva jos kertoisit sitte täällä bloginki puolella opinnoista! Itsekki haavailen eläinlääkärin ammatista, mutta ne pääsykokeet vähän mietityttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ehdottomasti jos vaan suunnitelmat toteutuvat! Eläinlääkärin työ ja opiskelu sellaiseksi sivuavat kuitenkin tosi läheltä tän blogin aihetta ja jos kouluun pääsen niin se liittyy sitten niin tiiviisti elämään, että ei oikein voi välttyäkään siitä kertomisesta :) Sama juttu oli mulla pitkään eli mietin just tuota että pääsenkö kuitenkaan sisään ja haenko turhaan, mutta nyt olen kuullut myös innostavampia tarinoita jopa Viikkiin pääsystä! Sinnekään ei kuitenkaan vaadita esimerkiksi pitkää matikkaa ja ihan normaaleita ihmisiä nekin opiskelijat siellä ovat eli kyllä sinnekin on ihan mahdollista päästä sisään jos vaan tarpeeksi sinnikkäästi lukee ja yrittää :)

   Poista