torstai 17. maaliskuuta 2016

Istunta-analyysi: Simo simulaattori

 

Moni teistä varmaan onkin kuullut Simosta ja osa on ehkä päässyt myös kokeilemaan sitä! Nyt oli sitten minun vuoroni, kun meidän seura järjesti tämän ratsastussimulaattorin meidän kaupunkiin pariksi päiväksi. Ajat simulaattoriin täyttyivät hurjan nopeasti, mutta itse olin yksi onnekkaista jotka ehtivät mukaan. Kauaa ei tarvinnut kyllä miettiä, että ilmoittaudunko mukaan vai enkö, sillä olin haaveillut Simolla ratsastamisesta jo aikaisemmin ja nyt se oli tarjolla parin kilometrin päässä kotoa, vieläpä huomattavan edullisesti.

Simulaattori tuntui hämmästyttävän paljon ihan oikealta hevoselta ja sain kokeilla kaikki askellajit sekä vaihdot läpi. Opettaja ohjasi koko ajan siinä vieressä ja korjasi istuntaa ja antoi neuvoja jatkuvalla syötöllä. Simo havaitsi tosi pienetkin muutokset istunnassa ja toimi melko kevyillä avuilla, ja askeleet sillä olivat tosi tasaiset. Itse sain lähinnä vahvistusta jo havaituille ongelmille, mutta lisäksi sain hyvät ohjeet siitä, kuinka korjata nämä asiat. Tulos oli kokonaisuudessaan yllättävän positiivinen, odotin että olisin saanut paljon enemmän noottia, mutta lähes ensimmäinen kommentti opettajalta olikin, että kokonaisuudessaan istun tosi siististi ja kauniisti.

Ongelmakohdat ja ratkaisut:

1.) Suurin ongelma oli ehdottomasti vasen käsi. Nyrkki yritti koko ajan karata lappeelleen joka vaikuttaa sitten muuhunkin istuntaan ja luo muita ongelmia. Ohjaaja sanoi että kun saan korjattua tuon käden virheellisen toimintatavan, teen suuren hyppäyksen eteenpäin ratsastajana kokonaisvaltaisesti. Alkuun voin ajatella korjaavani sitä jopa vähän "liikaa" juuri päinvastaiseen suuntaan ja täten yrittää ärsyttää lihasmuistia. Oivallinen paikka näiden istunnan ongelmien korjaamiseen on ehdottomasti metsässä maastoilu, siellä kun ei tarvitse niin keskittyä hevosen suorittamiseen.

2.) Sain huomautuksen myös siitä, että selkä ei saa mennä notkolle. Paketti pidetään kasassa vatsalihaksilla napa kohti selkärankaa

3.) Jalat rennoiksi

Pitkästä aikaa saatte myös videota  tänne blogiin, Jaakko oli tosi ihana ja kuvasi koko puolituntisen, tässä videolla kuitenkin pelkkä lopputesti :)


Lopussa tehtiin siis kahden minuutin testi, jossa simulaattori suorittaa automaattisesti askellajit läpi ja siitä saa kirjallisen palautteen. Istun ihan aavistuksen paino vasemmalla, mutta kuulemma niin vähän ettei sen pitäisi häiritä hevosta lainkaan. Lisäksi paino on keskipisteeseen nähden hieman takana, mutta opettaja sanoi, että ei ole tarpeellistakaan lähteä korjaamaan sitä eteenpäin vaan se on ihan hyvä siinä. Myös esimerkiksi satulahan vaikuttaa tähän tosi paljon eli jossain toisessa penkissä saatankin istua aivan keskellä. Ohjastuntuma minulla oli oikein hyvä, en kertaakaan vetänyt ohjista vaan paine säilyi tasaisena. Simulaattori on kuulemma vino siten, että piirtää ohjassensorin viivan tuohon keskiviivan vasemmalle puolelle eli se ei siis johtunut minusta!


Kokonaisuudessaan oikein hyvä tulos :) Ylempää löytyy selitykset näille sensorien havainnoille.

Voin suositella Simoa kyllä ihan kaikille, varmasti jokainen saa kokemuksesta jotain irti! Simulaattori yritetään saada tänne uudestaan noin vuoden päästä ja olen ehdottomasti mukana taas, jos vain mahdollista. Ideaali olisikin, että ensimmäisellä kerralla havaitaan ongelmat ja annetaan ohjeet niiden korjaamiseen. Sitten asioita voi työstää kotona ja seuraavalla simulaattorikerralla vähän pidemmän ajan (0,5v-1v) kuluttua katsotaan onko istunta saatu korjattua.

 
  
 

2 kommenttia:

  1. Hitsi toi olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla! Mulla on samaa ongelmaa että nyrkit (tai toinen) tahtoo valua lappeelleen. Ja erityisesti väistöissä en pysy keskellä satulaa vaan väistön suuntaan menevä kylki valuu aina alemmaksi. Noi Simon askellajit näytti aika veikeiltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo yllätyin positiivisesti miten hyvä toi Simolla oli! Mikäköhän siinä on, että toinen nyrkki tahtoo kääntyä, itselä ei ainakaan mitään hajua että mistä asti oon jo ratsastellu sillä tavalla ja mistä se oikeastaan johtuu :D Mulla oli kans ennen ihan vakiona vasen kylki alempana! Valmentajan ahkerilla huomautuksilla ja tietoisesti sitä venyttämällä oon näköjään oppinut istumaan suorassa, sillä huomautuksia ei enää tule samalla tavalla nykyään. Mutta siihen piti sit kiinnittää huomiota ihan tavallisella tuolilla istuessa, kauppakasseja kantaessa jne ja koko ajan ajatella sen puolen "kantamista" ja venyttämistä, koska mun vasen kylki oli ihan lysyssä ja oikea puoli käytännössä kannatteli koko ruotoa. Se lienee tullut pari kesää sitten ponin selästä tipahtaessa, mutta huomaan esim ympyrällä edelleen että taipumus siihen on ':D

      Poista