maanantai 6. elokuuta 2012

Aluekenttä, Alavus

Sunnuntaina herätys kotona oli viiden aikaan aamulla jonka jälkeen lähdettiin heti tallille. Laitettiin heppa valmiiksi ja ennen puolta seitsemää oltiin jo matkalla Alavudelle meidän ensimmäisiin kenttäkisoihin! Perillä oltiin melkein tuntia etuajassa (noin 8.15) ja
 maastoradan näyttö alkoi harrasteluokkaan osallistuville jo 9.30, vaikka varsinainen ensimmäinen starttini oli vasta kahdentoista maissa. Radannäyttöönhän ei olisi ollut pakko osallistua, mutta huomasin kyllä että siitä oli paljon apua sillä radannäyttäjä kertoi mm. radan keskikohdan ja muita hyviä vinkkejä näin ensikertalaista ajatellen.
Kuva: ilenna.kuvat.fi
Kuva: ilenna.kuvat.fi


Ensimmäiseksi ratsastettiin kouluosuus, heti kun pääsin odottelemaan vuoroani ja jäljellä oli enää yksi ratsukko ennen meidän vuoroamme alkoi sataa kaatamalla ja ukkonen jyrisi. Sade laantui aavistuksen kun pääsin radalle, mutta ukkonen jyrisi silti taustalla.

Vera oli niin hyvä kuin noissa olosuhteissa vain voi olla ja radan jälkeen olin todella tyytyväinen!
Prosentteja tulikin 59,38, ei mikään ihme suoritus, mutta meille hyvä! Koulun jälkeen olimme sijalla 18/32.

Kouluosuuden jälkeen lähdimme vaihtamaan Veralle estekamppeet, verkan pohja oli todella huono ja päätin etten verkkaa estekokeeseen erikseen ollenkaan (lukuun ottamatta kahta kierrosta ravia)
Estekoe järjestettiin maneesissa ja siellä sai tehdä yhden verkkahypyn ykköselle ennen varsinaista rataa. Otettiin sitten varsinaisella radalla heti ensimmäisen esteen puomi alas, koko rata oli muutenkin melkoista sähellystä ja vera teki ihan hurjia loikkia. En tiedä liekkö syynä se että vera ei vaan yksinkertaisesti hyppää yhtä hyvin maneesissa kuin kentällä vaiko se että ollaan hypätty tavallisia esteitä viimeksi kesäkuussa. Kyllä vaan en hyppää Veralla muuten kuin kisoissa, lahjattomat treenaa :D No ei vaan, en vaan koe tarpeelliseksi hypätä esteitä joka viikko hevosella joka tasan tarkkaan tietää miten ne kuuluu ylittää.


Estekoetta seurasi välittömästi eläinlääkärin tarkastus jota olin jostain syystä jännittänyt hieman etukäteen, varmaan siksi etten tiennyt tarkasti mitä kaikkea ell. tekee. Koe meni kuitenkin puhtaasti läpi ja saatiin jatkaa maastoradalle :)

Ennen maasto-osuutta laitettiin vera nukkumaan sekä syömään heiniä koppiin ja lähdettiin iskän kanssa kävelemään vielä maastoradalle. Radalle oli 1,7 kilometrin kävelymatka ja itse rata oli noin 1200 metriä pitkä joten päivän aikana kertyi varmaan ihan mukavasti kilometrejä. Sillä kertaa opin radan hyvin ja mietin kohdat missä katson kelloa. Tuumin että Vera tulisi luultavasti selvittämään esteet puhtaasti, ainoastaan kaksi todella jyrkää nousua hiekkakuopan reunaa pitkin arveluttivat vähän.

Meidän starttimme maastoradalle oli merkitty 17.56 alkavaksi joten Vera ehti nukkua kopissa melkein neljä tuntia ennen radalle lähtöä. Koko neljätuntisen ajan minkä vera kopissa vietti vettä satoi ja ukkonen jyrisi. Tällä kertaa sää kuitenkin suosi ja juuri kun kiipesin Veran selkään tallin pihassa sade lakkasi ja aurinkokin pilkisti pilven raosta. Ratsastusmatkalla tallilta maastoradalle taivaalta tuli vielä pientä tihkua mutta nyt en sentään ehtinyt kastua läpimäräksi ja kun pääsin verkkaan sadekkin jo lakkasi hetkeksi, ukkonen tosin jyrisi vieläkin taustalla.
                                                                                Verkassa Vera oli ihan hyvä en vaan pystynyt ottamaan kunnon laukkapätkää oikein missään, koska en uskaltanut lähteä liian kauas lähtöpaikalta etten myöhästyisi startista. Ratsastin lähtöalueelle vasta kun kuuluttaja alkoi laskea kymmenestä alaspäin, koska arvasin että vera voisi hermostua jos pidättelen sitä sen omasta mielestä liian kauan. No se kymmenenkin sekunttia oli Veran mielestä liikaa sillä se alkoi välittömästi stepata paikallaan, mutta sain kuitenkin napattua sekkarin päälle ja ratsastettua lähtöviivan yli oikeaan aikaan.


Ensimmäinen este oli pienet koivutukit jotka vera selvitti helposti, sen jälkeen vaan hanaa seuraavalle esteelle. Heti toisena oli portaat jonka B-osalta vera meinasi viimehetkellä päättää kiertää ja oli jo todella lähellä ettei jalkani osunut johteeseen, mutta sain kuitenkin viimehetkellä avut läpi ja vera hyppäsi oikeasta kohdasta. Kaksi seuraavaa estettä, Puhuvettipöytä ja Pitkä-Jussila eli talo, olivat ihan tavallisia eikä niille ollut mitään ongelmia. Sen jälkeen tuli melko pitkästi laukkaa alamäkeen jonka varrella vera katseli helpon esteitä (ja kierti ne kaukaa tuijotellen :D). Mäki oli mutkainen enkä uskaltanut laukata koko matkaa koska mäki oli melko jyrkkä ja oli satanut enkä halunnut ottaa riskejä, päästä vain maaliin ja kaikkien esteiden yli.

Pitkähkön laukan jälkeen tuli ratapiha eli ihan perus tukki joka oli ehkä helpoin este koko radalla, seuraavaksi tuli hauta jota Vera kyttäsi ja meinasi jo tehdä stopin, mutta hyppäsikin kun olin jo heilahtanut eteenpäin ja valmistautunut pötköttämään kirjaimellisesti haudassa :D
Haudan jälkeen vilkaisin kelloa ja huomasin olevani aavistuksen jäljessä ihanneaikaa, yritin siis kuroa eroa umpeen. Seuraava este oli veteen meno ja sieltä ylös hyppy, Vera meni kyllä veteen mutta ei suostunut laukkaamaan vaan meni todella pomputtavaa ravia ja nosteli jalkojaan ihan ihmeissään koska ei olla päästy laukkaamaan lähes polvenkorkuisessa vedessä ollenkaan


 Vettä seurasi jyrkät nousut joita en olisi ikinä suostunut menemään jos ne eivät olisi kuuluneet rataan! Ensimmäinen oli hieman loivempi ja se meni vielä ihan hyvin, mutta jouduin kyllä ottamaan paljon vauhtia. Toinen, vielä jyrkempi jos se nyt on edes mahdollista tuli mutkasta enkä saanut haluamaani laukkaa siihen ja vera meinasi hyytyä mäkeen ja viimeiset metrit oli kyllä yhtä punkemista. Paikalla oli aivan ihanaa  yleisöä ja toimihenkilöitä jotka kannustivat sinä lähes mahdottomalta tuntuvalla nousulla ja siitä sai kyllä lisää puhtia, joten eikun vaan takaisin laukkaan ja maalisuora häämötti jo yhden esteen takana. Päästiin sitten viimeisenkin esteen yli ja eikun vaan maaliin! Oli muuten tosi hyvä tunne päästä koko kenttäkilpailu hyväksytysti läpi!

Puolikuolleena heti maaliin tulon jälkeen :D Oli rankkaa!
Katsoin heti maaliin tulon jälkeen kellosta ja tiesin että saimme joitakin aikavirheitä, mutta ei kolmen minuutin ja neljän sekunnin ihanneaika ylittynyt kuin kahdeksalla sekunnilla. Maasto-osuus meni ihanneaikaan vain viidellä ratsukolla joten aika oli melko tiukka. Olin tosi tyytyväinen tuloksiin ja olimme kokonaistuloksissa 14/32 mikä oli ihan äärimmäisen hyvin ensimmäisiksi kenttäkisoiksi! Pääsimme myös valmentajan asettamaan tavoitteeseen 60 ja 70 virhepisteen tuloksen välillä johon saa olla todella tyytyväinen saamalla 68,1 virhepistettä.

Olin kyllä tyytyväinen ja Vera oli ihan mahtava!Kisat olivat kokonaisuudessaan todella hyvin järjestetty ja toimihenkilöt vastasivat kaikkiin tyhmimpiinkin kysymyksiin hymyillen ja iloisina eikä sääkään haitannut.
 Kiitokset vielä järjestäjille ja toimihenkilöille, Alavudella oli todella mukava kisata ja varmasti mennään uudestaankin!

12 kommenttia:

 1. ooi teillähän on menny hienosti, hyvä pirita ja vera :-) !!!

  VastaaPoista
 2. minäkin täällä kurkistelmassa sun blogia. onnittelut hyväksytystä suorituksesta harrasteluokassa. (ja se on muuten hevostarkastus, eikä ell tarkastus ;) hih

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällä kertaa se oli muuten ell tarkastus koska eläinlääkäri tarkasti ja siellä luki kyltissä ja käsiohjelmassa eläinlääkärin tarkastus! Luin kenttäsääntöjä ja siellä puhuttiin kyllä hevostarkastusesta, mutta tuolla se oli ilmeisesti poikkeuksellisesti ell tarkastus :)

   Poista
 3. Moi!
  Upeeta, hienoa, hyvä te! Alavushan on niin paras paikka <3 :D Kun siellä oli satanut, niin oliko se maastorata kovinkin liukas? (Munn upeet kysymykset, oon hömelö.) Ja pitääkö se rata oppia ulkoa vasta paikan päällä este -ja maasto-osuudella? :D Ja se kouluosuus? Sori nää mun PARHAAT kysymykset...
  Onnea vielä kerran!
  -Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Ei se rata itseasiassa ollu kovin liukas, siellä oli niin hyvä pohja ja vaikka siellä olikin vesilammikoita niin pohja oli ihan pitävä tai vera ei ainakaan liukastellut yhtään :) Juu este- ja maastorata pitää oppia aina paikan päällä, mutta yleensä maasto menee melko loogisesti kunhan ei vaan eksy väärällä polulle ja hyppää oikeat esteet jos on monta vierekkäin. Esteradatkin on yeensä melko loogisia, ainoastaan harvoin tulee paljon kiemuroita ja sen radan oppii useimmiten siinä 15 minuutin rataan tutustumisessa. Kouluosuus sen sijaan on yleensä aina joku vakioradoista ja se pitää opetella ja harjoitella jo ennen kilpailua. Voi olla myös että saman radan on ratsastanut joissain muissakin kilpailuissa aiemmin, mäkin osaan lähes kaikki helppo C- ja B-tasoiset radat ulkoa ja oon ratsastanut ne joissain kilpailuissa :) http://www.ratsastus.fi/prime156/prime107.aspx <--tuolla on kaikki vakiokouluohjelmat!

   Poista
 4. voi että miten ihkuja kuvia! Ootte nykyään Veran kanssa tommosia monitaitureita ;)););) törmäsittekö puuhun?

  VastaaPoista
 5. oo te olitte alavudella :D taisin nähä teidät ku olin kattomassa jossain vaiheessa tota koulu-osuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä oltiin :) Et sattunu ottaa kuvia??:D

   Poista