maanantai 23. heinäkuuta 2018

Villihevosesta kesytetty taas ratsu


Nikan flunssasta johtuneen kahden viikon saikun jälkeen päästiin kerran selkään, kunnes tuli taas uusi kahden viikon tauko ratsastuksesta selkäongelmien ja mystisen oej:n epäpuhtauden vuoksi. Todellisuudessa tämä yksittäinen ratsastuskerta päättyi heti selkäännousun jälkeen, kun Nika otti välittömästi lähdöt ja heitti vielä pari pukkia mennessään. Ei mitään mahdollisuutta edes yrittää päästä uudestaan satulaan, sillä kyse oli selvästi kivusta ja riitti, että Nikan säkää pelkästään hipaisi, niin se ryntäsi alta karkuun. Saatiin onneksi heti samalla viikolla meidän luottoeläinlääkäri paikalle, joka ymmärtää Nikan herkkää sielunelämää. Alun tutkimus tehtiin ulkona Nikan syödessä vihreää, ja tallissa se sai hierontaa. Selästä ei löytynyt jumeja, mutta satula on silti ollut vähän epäsopiva Nikalle. Samalla todettiin myös, että täysin sopivaa satulaa ei varmaan ikinä tule löytymään, sillä Nikan säkä on niin haastava. Nikalla on valtava etuosa ja pitkät lavat sekä säkä, mutta pieni takaosa ja lyhyehkö selkä suhteutettuna muuhun hevoseen. Vaikka selkä näyttäisi muuten olevan riittävän pitkä, niin todellisuudessa säkä jatkuu melkein viisi senttiä normaalia taaemmas, jolloin satulanpaikka on luontaisesti liian takana, eikä siihen mahdu kovin suurta isuinta. Mittatilaussatulan teettäminen odottaa siis jossain kaukana tulevaisuudessa, sitten kun Nika alkaa olla  valmiimman näköinen. Oikean etujalan lievä epäpuhtaus tutkittiin myös samalla, eikä siitä löytynyt mitään ulkoista syytä oireilulle. Ontuma katosi itsestään loman aikana, joten toivottavasti kyseessä oli vain jokin pieni ohimenevä juttu. Jos liikkeen epäpuhtaus palaa joskus takaisin, niin silloin jalka täytyy tutkia uudestaan ja kuvata irtopalojen varalta. Tuskanhiki nousee pelkästä ajatuksesta, sillä karsinalepoahan ei Nikan pääkoppa kestä. 

Kun Nikalla oli yhteensä kuukauden loma, käytiin joka viikko metsäkävelyillä.
Viime torstaina oli kulunut pari viikkoa ratsastustaukoa, ja olin tarjoutunut uhrilampaaksi, joten ihan itse kiipesin Nikan selkään! Viime kerrasta oli jo yli puoli vuotta aikaa, eli innostus voitti jännityksen sekä järjen. Edeltävä viikko oli tehty siedätystyötä pelkästään heittämällä satulaa selkään, ja Nika seisookin varustaessa paikoillaan kuin tatti, vaikka on täysin irti aitauksessa. Aloitettiin siedättäminen ihan alusta jakkaralle ja alas -toistoilla ja myöhemmässä vaiheesa kouluttaja antoi Nikalle herkkuja aina, kun nousin jalustimen varaan. Pian istuinkin jo kyydissä, eikä Nika korvaansa lotkauttanut. Yllättävää kyllä, sen kyydissä on turvallinen ja rento olo heti, kun sinne vaan pääsee. Aikomuksena oli tehdä pari toistoa, ja alas tullessa Nika säikähti hieman joko sitä, että turvaliivi jäi vähän kiinni satulaan tai, kun otin vahingossa hieman tukea sen sään kohdalta. Vähän aikaa heiteltiin nukkea kyytiin, kunnes menin taas itse selkään. Se sujui yhtä hienosti kuin ensimmäinenkin kerta, ja lisäksi myös käveltiin muutama minuutti talutuksessa. Sovittiin uusi kerta heti seuraavalle päivälle, että saataisin paljon hyviä toistoja. 

Tässä Nikalla on tosi huono ilme, sillä tämä on ekan päivän ensimmäisiä valmisteluja selkäännousuun, eli se muisti varmaan viimekertaisen huonon kokemuksen. Totuttamisen lisäksi hyödynnettiin vastaehdollistamista, eli käytettiin positiivista vahvistetta. Nikan koulutuksessa käytetään herkkuja erittäin harkiten ja harvoin, mutta esimerkiksi tähän tilanteeseen ne sopivat hyvin, kun selkäännousua opetettiin uudestaan



Toinen ratsastuskerta sujui vähintään yhtä hienosti, ja päästiin menemään ilman taluttajaa heti alun jälkeen. Kerran se säpsähti, kun pressu lävähti sen takana, mutta tilanne oli ohi ennen kuin ehdin oikeastaan edes reagoimaan. Oli hyvä huomata, etten tehnyt mitään harkitsematonta, vaan istuin vain kyydissä sen sekunnin, kunnes tajusin tehdä yhdenohjan pysähdyksen. Rentona ollessaan Nikalla on taipumus kävellä hitaammin kuin kilpikonna ja pysähdellä vähän väliä, eli se on nyt seuraava asia, jota ratkotaan. Se on kyllä oikeastaan aina ollut tällainen, mutta nyt se pitäisi oikeasti saada reagoimaan jalkaan sekä liikkumaan omalla moottorilla. Maastoilu tulee ohjelmaan heti, kun Nika on taas tarpeeksi luotettava sellaiseen, mutta ainakin kaikki kävelyt maastakäsin ovat menneet oikein hyvin. Keskiviikkona menen taas Nikalle, jospa tällä viikolla ei olisi tullut mitään uusia yllätyksiä.

9 kommenttia:

  1. Onko Nikalla vieläkään ravattu tai laukattu selästä käsin? Miten sen koulutus etenee noin hitaasti, eikös nuoren sisäänratsastus ole yleensä 1-2kk juttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ravattu eikä laukattu selästä muutoin kuin silloin, kun se on omatoimisesti ottanut hatkat pari kertaa :D Kuvailisin Nikaa hevosmaailman erityisherkäksi. Ns normaalin hevosen sisäänratsastus onnistuu kyllä parissa kuukaudessa, mutta ei tällaisen, sillä sen psyyke ei olisi kestänyt sitä ja se olisi mennyt ”sisältä rikki”. Myös tavalliset ratsuttajat, jotka laittavat hevosen alle kuukaudessa satulaan, ovat pelkästään katsoneet Nikaa ja todenneet, että se ei onnistuisi tämän kanssa. Ja niin kiltti ja ihana hevonen kuin se onkin, niin se on vain todella herkkä :) Lisäksi on toki ollut sairastelua vähän väliä, joten koulutuksessa on ollut taukoja, mutta ei sekään tätä aikataulun venymistä pelkästään selitä.

      Poista
    2. Jos hevodesta tehdään erityishevonen siitä tulee erityishevonen. Mielenkiintoista olisi tietää ketä ovat nämä tavalliset ratsuttajat jotka noin ovat sanoneet, 30 vuotta nuoria ratsuttaneena ei ole koskaan ollut niin herkkää hevosta että olisi käyntiä pitänyt köpöttää monia kuukausia ja noin lyhyitä pätkiä kerrallaan. Oletko varma että tuo tyyli sopii hevoselle, sen pääkopalle voisi tehdä hyvää saada oikeaa työtä ja lihastakin olisi jo hyvä alkaa rakentaa. Ja alle kuukaudessa ratsuksi ja vuodessa ratsuksi on välissä aika paljon erilaisia vaihtoehtoja, kiire ei pidä olla mutta edetä pitäisi jos siitä oikeasti ratsun haluaa eikä jatkaa vuosia pyöröaitauksessa. Ihan normaalin oloinen tuo hevonen on, ihmiset taitaa sen ympärillä olla enemmän hössöttäviä ja arkailevia sen suhteen. Herkkyys hevosessa ei ole vika vaan ominaisuus ja erittäin hyvä ominaisuus oikeissa käsissä nimenomaan niistä herkistä hevosista tulee ne parhaimmat ratsut. Ja jos ei vielä tässä vaiheessa edes pohkeeseen oikein vastaa alkaa olla jo todella kiire herkistää sitä avuille ja oikeaa työskentelyä kohti.

      Poista


    3. Ei siitä mitään erityishevosta ole tehty, vein sen koulutukseen ihan normaalina kolmivuotiaana, mutta se on osoittautunut poikkeuksellisen herkäksi :) Et ole tainnut ikinä perehtyä luonnollisen hevostaidon oppeihin, sillä se on nimenomaan niin kaukana hössötyksestä kuin vaan mikään voi olla. Miten selität esimerkiksi sen, että täällä hevoset, jotka on aina rauhoitettu raspaukseen ja kengitykseen, pystytäänkin yhtäkkiä hoitamaan täysin ilman rauhoittavia? Perustuuko hysteerisyyteen? Ei tosiaankaan, vaan ihmiset ovat aina rauhallisia ja hevoset luottavat johtajaansa. Missään en ole nähnyt yhtä hyvin käyttäytyviä hevosia, jotka tasan tarkkaan tietävät paikkansa :) Tämän lisäksi ne ovat iloisia, aktiivisia ja tasapainoisia, eivätkä opitusti avuttomia. Nikasta on tullut täällä ihan eri hevonen, ja se on todella muuttunut edukseen, kun kaikki sen käsittely tapahtuu samoilla johdonmukaisilla periaatteilla.

      Täytyy nyt tarkentaa, että tästä 9kk ajasta nika on ollut sairaslomalla/vapaalla yhteensä yli 3kk, ja aina juuri silloin kun on vähän päästy vauhtiin, on myös jouduttu kertaamaan paljon taukojen jälkeen. Syksyllä ensimmäiset 2kk tehtiin töitä käytännössä ainoastaan maastakäsin. 12kk ei ole sama asia kuin 6kk. Normaalisti Nikan kouluttaja työskentelee nimenomaan ongelmahevosten kanssa, ja silti Nika on haastavimpia tapauksia, vaikka sen ainoa ongelma on karsinakäyttäytyminen, eikä sillä ole mitään huonoja kokemuksia taustalla. Minä kyllä olen nähnyt ihan Nikan kaltaisen hevosen, joka laitettiin liian nopeasti, ja nyt sillä ei tehdä yhtään mitään. Tiedän myös todella monta hevosta, jotka ovat tulleet erilaisten ratsuttajien luota pois hermot riekaleina peläten jopa omaa varjoaan. Tässä paikassa nimenomaan korjataan toisten ”hevostenkouluttajien” aiheuttamia vahinkoja, ei niitä viedä samaan paikkaan jossa ne alunperin menivät rikki.

      Haluaisin tiedustella, että mistä muuten tiedät miten pitkiä aikoja Nikalla ratsastetaan tai tehdään, minusta puolen tunnin ratsastus on ihan sopiva, koska siihen päälle tulee kuitenkin juoksutus? Kirjoitan blogia keskimäärin ehkä kerran kuukaudessa, joten läheskään kaikki asiat eivät tänne päädy. Täytyy myös huomauttaa, että samassa lauseessa, jossa kerroin laiskuudesta, sanoin sen olevan ongelma _johon puututaan seuraavaksi_, eli toisin sanoen nyt heti :D Kiitos silti huomautuksesta, enpä olisi muuten tajunnutkaan, vaikka itse alunperin tästä pulmasta täällä ensimmäisenä mainitsinkin :P Lopuksi täytyy vielä todeta, että hevonen ei kärsi tippaakaan, vaikka sillä ratsastettaisiin seuraavat kymmenen vuotta pelkkää käyntiä tai vaihtoehtoisesti ei kiivettäisi enää ikinä selkään. Se saa kuitenkin olla kaverin/oman lauman kanssa isoissa tarhoissa/laitumessa ja on siten todella tyytyväinen sekä myös liikkuu aktiivisesti. Hevonen harvemmin osaa esimerkiksi kilpailuja tai muita aktiivisia treenejä kaivata, sillä ne ovat aina stressi. 90% kilpahevosista tuskin nauttii mahahaavoistaan...

      Tervetuloa tutustumaan hevoseen paikan päälle, laita vaikka sähköpostia pirita.heikkinen@gmail.com!

      Poista
    4. Huomaa, että tuo tässä postauksessa mainittu muutaman minuutin ratsastus oli ensimmäinen selkäännousu tauon jälkeen, jota oli edeltänyt rodeo & kipeä hevonen! Oli siis erittäin tärkeää lopettaa kun kaikilla on hyvä mieli, tätä voisi verrata siihen kun hevosen selkään mennään ensimmäisiä kertoja ikinä, siellähän vain käydään ja tullaan pois. Halutaan siis palkita hevonen hyvästä suorituksesta, pitämällä harjoitus lyhyenä. Muuten Nikalla on menty noin 30min selästä, kuten jo heti seuraavana päivänäkin tehtiin. Tätä en kokenut tarpeelliseksi mainita erikseen, koska se on se normaalitilanne eikä poikkeus, kuten tuo muutaman minuutin ratsastus. Minusta on luonnollista, että aikaa kasvatetaan vähitellen, sillä sehän on kaiken harjoittelun perusta lajista riippumatta universaalisti.

      Jos siis nyt mainitsen, että ratsastus kestää noin puoli tuntia niin parin kuukauden päästä voidaan käydä vaikka yli tunnin maasto. Pakollinen kentällä työskentely aiotaan tosin rajata tuohon puoleen tuntiin niin kauan kunnes Nikan motivaatiota on saatu kasvatettua maastoilemalla yms. En usko että Nikan motivaatio/laiskuus paranee sillä, että se pakotettaisiin liikkumaan piiskalla tai kannuksilla, vaan sen täytyy oikeasti kokea työ mielekkääksi.

      Poista
  2. Ihana lukea nuorista hevosista! Todella harva blogi koskee tätä aihetta, ja on ihan mahtavaa huomata joka kerta, kun kirjoitat blogiin uutta tekstiä Nikasta!

    Tekstiä lukiessa mulle tuli mieleen, et onko Nika vielä ori? Jos on, aiotko pitää oriina niin kauan kuin voit, vai ruunautatko myöhemmin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, onpa ihana kuulla! Täytyy siis päivittää useammin myös blogia, vaikka instagram-tili taitaakin nykyään olla suositumpi aktiivisuutensa vuoksi.

      Nika on ruunan rutku, se alkoi pelmuuttaa hevoskavereitaan liikaa käännyttyään kaksivuotiaaksi, joten siitä tehtiin ruuna jo 2016 helmikuussa :D Sen elämä on stressittömämpää ja mukavampaa, kun saa olla laumassa eikä tarvitse stressata tammoista :)

      Poista
  3. Mitä meinaa tuo yhden käden pysäytys? Miksi tulisi rempaista yhdellä kädellä löysistä ohjista jos jotain tekee? Miks ei haeta tasaista kuolaintuntumaa? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ikäänkuin hätäkatkaisija. Yhdenohjanpysäytystä käytetään ainoastaan silloin, kun hevonen jännittyy tai pakenee. Jos hevosen runko on taipunut, se ei voi pukittaa eikä ryöstää, tämä on siis ainoa keino pysäyttää vahva, ratsastajaa kuuntelematon, hevonen välittömästi. Nuorta hevosta ei saa vetää molemmista ohjista, jos se säikähtää, sillä se pelästyy vielä kovemmin, koska se ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Muulloin ratsastetaan tasaisella tuntumalla/löysällä ohjalla :)

      Poista