keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Kysymyspostauksen vastaukset, osa 1/2

Iso kiitos kaikille kysymyksiä lähettäneille!

100cm aluetaso
Korpilahti 16.9.2012

Hevosaiheiset kysymykset:

K: Sisäänratsastatko Nikan itse vai tuleeko joku ratsuttamaan sinne tai vietkö johonkin?
Nika lähti reilu viikko sitten ratsun esikouluun, kirjoitan tästä pian oman postauksensa!

K: Missä hevosesi tällä hetkellä asustavat?
Konginkankaalla pienellä ravitallilla, jossa Nika on viettänyt suurimman osan elämästään ja Veerakin useamman kesän. Nika tosin on nyt muualla, mutta tulee talvella takaisin. Tallissa on vain kahdeksan hevosta, joista kaksi tietysti minun ja loput tallinomistajan. Siellä on hyvät maastot, mutta kentän pohja on sellainen, että ratsastan siellä vain talvella, kun päällä on oikeanlainen lumipolanne. Sen sijaan alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä on ravirata, jossa on hyvä ratsastaa ympäri vuoden.

K: Kuka on ollut tähän mennessä tärkein valmentaja, joka sinulla on ollut?
Alkutaipaleella Minna Argillander, joka myös vakuutti vanhempani siitä, että minulle kannattaa ostaa hevonen ja myöhemmin Eija Maukonen. Veera tosin ostettiin tällöin Minnalta "salassa", koska olin jo päättänyt, että se tulee meille, enkä halunnut kuulla mahdollisia vastaväitteitä, joten esittelin sen vasta kun paperit oli jo kirjoitettu :D

K: Elämäsi hevonen?
Kyllä se on Veera ja sen jälkeläiset eli myös Nika, joka on tavallaan "puoliksi Veera".


K: Satulalla vai ilman?
Aivan ehdottomasti satulalla. Ilman satulaa on ihan kiva höntsäillä joskus, mutta varsinkin jos hevosella on isompi liike, niin liukkaassa selässä on tosi vaikea pysyä puristamatta ja häiritsemättä hevosta. Sopivan satulan kanssa myös paino jakautuu tasaisemmin ja se on parempi hevosen selälle. Voisin kuvitella, että esimerkiksi Nikalla en tule välttämättä koskaan ratsastamaan ilman satulaa, koska sillä on sen verran isot liikkeet, että ei olisi reilua pomppia siellä :D

K: Paras saavutuksesi?
Sanoisin, että jos Nikasta kasvaa täyspäinen ja toimiva ratsu, niin se on kyllä suurin saavutukseni. Myös se, että olen pärjännyt Veeran kanssa on aika iso juttu, koska jos miettii lähtökohtia niin se ollut mikään itsestäänselvyys, vaikka luulinkin ostaneeni kiltin opetusmestarin. Yksittäiset kilpailut ja ruusukkeet eivät näin jälkikäteen merkitse niin paljoa.

K: Mitä tavoitteita sinulla on ratsastajana?
Haluaisin olla niin taitava, että pystyisin tuomaan ratsastamieni hevosten parhaat puolet esiin. Koulupuolella minulla on enemmän tavoitteita kuin esteillä, haluaisin kilpailla kansallisia vaativan luokkia, sekä mikäli minulla joskus kaukana tulevaisuudessa sattuisi olemaan sopiva hevonen, niin mahdollisesti startata jopa PSG-tasolla. Esteitä haluaisin hypätä ainakin treeneissä 110-120 tasolla, sen jälkeen minulla iskee rimakauhu. Nykyään tavoitteeni ei kuitenkaan ole niin kilpailukeskeisiä, vaan tähtään ennen kaikkea siihen, että hevoseni olisivat mahdollisimman tyytyväisiä.
K: Vietkö hevosiasi enää "larjalle"?
Mahdollisesti ehkä lyhyelle treenijaksolle sitten, kun tarvitaan Nikan kanssa kenttää ja maneesia, mutta en usko, että ainakaan pysyvästi.

K: Miksi veit hevosesi pois kolkanlahdesta?
Suurin syy oli Nikan tyytymättömyydessä, koska se tarvitsee tarhakaverin viihtyäkseen ja siellä sellaista ei ollut mahdollista saada/tarhoissa ei olisi ollut välttämättä tilaa väistää toista hevosta kunnolla. Myös kustannukset vaikuttivat paikan irtisanomiseen, sillä kesän yli olisi pitänyt maksaa varausmaksua. Ollaan myös aina viihdytty paremmin pienellä tallilla, jossa pystyy vaikuttamaan vielä enemmän hevosensa hoitoon.

K: Minkälainen on tavallinen arkipäiväsi?
Pyrin heräämään 9-10 välillä, aamupäivän teen omia juttuja kuten katson Netflixiä ja laitan samalla ruokaa sekä touhuan koirien kanssa. Päivällä käyn lenkillä ja luen pääsykokeisiin sekä mahdollisesti päivitän blogia. Illalla lähden tallille ja siellä hoidan koko lauman yöpuulle, jolloin olen kotona yhdeksän jälkeen. Vaihtoehtoisesti pari kertaa viikossa menenkin jo aamutalliin, jolloin ruokin hevoset, vien ne pihalle ja siivoan tallin sekä laitan iltaa varten rehut, vedet ym. valmiiksi. Tällöin lähden kotoa aamukahdeksan jälkeen ja olen takaisin ennen iltapäiväkahta, jonka jälkeen teen kaikki tavalliset päivähommat, mutta vaan hieman eri järjestyksessäK: Oletko ikinä harkinnut lopettavasi ratsastusta ja jos olet niin miksi?
En ikinä. Joskus alle kymmenvuotiaana minulla oli melkein puolen vuoden jakso putoamisen jälkeen, jonka aikana vain vollotin ponin selässä tai menin pelkkää käyntiä uran sisäpuolella, enkä suostunut ratsastamaan muilla kuin kiltillä Oona-ponilla... Mutta silti en halunnut missään nimessä lopettaa :D

K: Mikä on ollut pahin tippumisesi?
En ole vielä tähän mennessä tippunut kovin pahasti ja toivon, että asia säilyykin siten. Eri tilanteissa mm. kylkiluu minulla on ottanut osumaa, sormi murtunut, ruhjeita ollut naamassa ja kropassa sekä pohkeen lihaksessa hokin jäljet, hevosen jaloissa kierimisen seurauksena, mutta ei mitään sairaalahoitoa vaativaa.

K: Millainen olisi unelmiesi hevonen (rotu, taso, luonne yms.)?
Kimo suhteellisen kevytrakenteinen puoliverinen, re130, koulu VaB, kuuma ja herkkä. Parhaimmat este-ja kouluhevosen ominaisuudet harvoin kohtaavat, joten minulla on kaksi eri unelmahevosta, koulupuolelle PSG-tason liitokavio ja esteille tuo kimo, jolloin koulupuolen osaamisesta voisi joustaa vielä vähän lisää.


Muut aiheet:

K: Missä näet itsesi 10v päästä?
Siinä vaiheessa olisi varmaan suotavaa olla jo eläinlääkärin paperit plakkarissa ja työelämässä. Pikkuhiljaa myös oman paikan rakentaminen/kunnostaminen voisi tulla ajankohtaiseksi, oli se sitten Suomessa tai jossakin muualla Euroopassa, sitä en vielä tiedä. Lapset sen sijaan eivät kuulu lainkaan tulevaisuudensuunnitelmiini missään vaiheessa.

K: Harrastatko mitään muuta kuin heppailua?
Kuulun suunnistusseuraan eli käyn rasteilla, myös pari Jukolan viestiä sekä jokunen muu kilpailu on tullut koettua lajin parista. Lisäksi käyn omatoimisesti lenkkeilemässä koiran kanssa ja yritän taas aloittaa myös lihaskuntoharjoitteet talven tullen.

K: Seurusteletko?
Kyllä, tällä hetkellä itseasiassa jo kolmatta vuotta


K: Oletko ulospäinsuuntautunut ja tutustutko helposti uusiin ihmisiin?
Olen luontaisesti ennemminkin introvertti ja jännitän hieman uusia ihmisiä varsinkin, jos paikalla ei ole muita tuttuja ja tilanteen vetovastuu on minulla. Sitten kun ihmiset tulevat tutuiksi viihdyn hyvin sekä kaksin että ryhmässä. Viimevuosina olen kuitenkin tietoisesti pyrkinyt kehittymään tässä ja ajanut itseäni osallistumaan sosiaalisiin tilanteisiin. Voisi sanoa, että nykyään itseasiassa pidän siitä!

K: Lempi sarjat Netflixissä?
Tämän hetken suosikki on ehdottomasti Lucifer, varmaan ainoa sarja, josta olen jaksanut katsoa kaksi kautta ilman kuukausien taukoa välissä.

K: Miksi aloitit bloggaamisen?
Otin paljon kuvia, joita tahdoin päästä jakamaan. Halusin, että kenenkään ei ole ns. "pakko" katsoa niitä, vaan blogiin löytäisivät ne ihmiset, joita aihe todella kiinnostaa.


10 kommenttia:

 1. Superkiva postaus, sait uuden lukijan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Olisi kiva kuulla mistä löysit blogiini? :)

   Poista
 2. Tuosta unelmakimosta tuli ihan mieleen lipizza :D Kevyt ja kuuma eikä varmasti tule olemaan tylsää :D Sopiva sekä kouluun että esteille. Kiva kuulla piakkoin Nikan eskarista! Alilla alkaa ratsun opit maaliskuussa ratsuttajan tallilla :) En malta odottaa! Kuinka pitkälle Nikaa työstetään ja miten meinaat jatkaa siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kieltämättä se oli kyllä ainakin lapsuuden unelma :D Miten mulla on sellainen mielikuva, että ne ovat aika pieniä! Pitääkö paikkaansa myös "nykylipizzan" kohdalla vai onko jalostuksen suunta muuttunut? Molemmat päädyttiin näköjään samanlaiseen ratkaisuun meidän varsojen ratsukoulun suhteen, että laitettiin ulkopuoliselle =D Nikaa laitetaan nyt sen verran kun ehtii tässä syksyn/alkutalven mittaan rauhalliseen tahtiin :) Toivottavasti ei maa jäädy kovin pian ainakaan, jos lunta ei ole luvassa, sillä tallilla missä nika on nyt, ei ole maneesia.

   Poista
  2. Lipizzoja löytyy nykyään kahta eri "mallia": klassinen barokkimalli jonka toivottu säkä on 150-160cm välillä (tammat yleensä siellä 150 tienoilla ja orit/ruunat isompia) sekä isompaa "tyyppiä" mikä on yleensä sukulinjoiltaan Unkarista ja säkä 160+. Virallisesti halutaan jalostaa tietysti vain sitä klassista tyyppiä kuten lipien tulisikin olla mutta markkinoilla näkyy isoja unkarilaisia kanssa. 5v tamma jota ratsutan tällä hetkellä on isompikokoinen (n.157cm) ja enemmän urheiluhevostyyppinen (pidempi selkä ja kaula). Barokkien kanssa säkä ei kuitenkaan merkkaa ihan kaikkea sillä pyöreä runko auttaa paljon - pystyn hyvin itsekin ratsastamaan 150-155cm säkäisillä ilman että näytän tai tunnun isolta :)

   Poista
  3. Ahaa vähän sama juttu kuin friisiläisissä siis, niitäkin on yhä sitä vanhaa vaunuhevosmallia, mutta nykyään osasta jalostetaan selkeästi kevyempää sporttista linjaa. Ja mustakin on itseasiassa aika matala, mutta ei silti yhtään liian pieni, kun se runko tosiaan ei ole kaikista kevyintä tekoa. Tuntuisi varmasti silti maa olevan kovin lähellä lipin selässä näiden jättiläisten jälkeen, Veerankin miellän nimittäin tosi pieneksi, vaikka se on kuitenkin vähän reilu 160! Tosin ensimmäisen kerran, kun kiipesin sen nuoren selkään (n.170) jota nyt ratsastan, tuntui matka maahan olevan kauhean pitkä :D Hyvä kun ei sentään huimannut, vaikka se olikin silti pienempi (!) kuin Nika... Varmaan pyörryn kun pitää sen selkään kiivetä ensimmäisen kerran ':D

   Poista
 3. Olipa kiva postaus - mielenkiinnolla odotan seuraavaa osaa! Hyvää syksyä sinulle ja kaverillesi sekä tietysti hevosillesi ja koirallesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tosi kiva kuulla! Lukijat laittoivat mielenkiintoisia kysymyksiä niin niihin olikin hyvä vastailla :)
   Hyvää syksyä myös sinulle!

   Poista
 4. Vieläkö ehtii laittaa kysymyksiä?

  Lempi varustemerkki?
  Oletko joskus ajatellut käyväsi hevsokoulua?
  ratsastatko nykyään muilla hevosilla kuin Veeralla?
  Entä käytkö usein ulkona juhlimassa tai näetkö paljon kavereita?

  VastaaPoista